Tränaren har ordet - 2004-10-07

Det var nu ett tag sedan min senaste krönika och mycket har hänt under tiden. Under denna krönika kommer jag först att redogöra för lite vad som hänt under senaste tiden, samt även redogöra för lite tankar om träning, inställning mm. Det mest glädjande för Marks TK på mycket lång tid var vårat enormt lyckade sommarläger som vi genomförde under slutet av sommaren med hjälp av pengar från projektet Handslaget. Projektet gick ut på att öppna dörrarna för fler och vi vände oss till de tre orterna Fritsla, Horred och Svenljunga. Gensvaret blev enormt och ca 100 nya barn fick prova på tennis under tre mycket intensiva dagar. Tennis Sweden var även de mycket imponerade av projektet och ska rapportera det som ett av tre lyckade projekt till RF. Stort tack till alla som hjälpte till att driva genom och göra detta till ett mycket lyckad projekt.

I samband med projektet beslutades det även att starta upp en Minitennis & Tennisskola i Svenljunga. Intresset för det visade sig även bli mycket stort och vi har nu igång ungefär 20 barn varje vecka i Svenljunga. Totalt har vår Minitennis & Tennisskola ökat från ungefär 55 barn och ungdomar under förra terminen till ca 100 vilket är enormt glädjande.

Inför denna termin gjordes en del ändringar i träningsupplägget. Vi startade ett extra fyspass varje vecka, och har nu två organiserade fyspass i veckan. Vi har även infört fysträning på tennispassen, vilket är rekommendationer från Tennis Sweden och deras utbildningsledare under TK3 tränarutbildning. Detta har fungerat bra. Det tar självklart lite tid innan både tränare och elever ställer om sig till det nya upplägget men på sikt kommer det att bli mycket bra. Tänk på att innan man blir en tennisspelare måste man bli en idrottsman/idrottskvinna. För att ytterligare förstärka vikten av fysträning har vi i vårt uppvärmningsprogram infört enklare snabbhet och styrkeövningar.

I själva tennisträningen kommer jag att prata om ett begrepp och det är ordet inställning. Jag är av den åsikten att detta är ett nyckelord om man ska bli en bra tennisspelare. Jag menar inte enbart att man ska ha bra inställning till sin tennis den tiden man är på banan, utan även vid sidan om. Att själv skaffa sig mycket bra rutiner och vanor är ett måste om man ska bli en duktig tennisspelare.

Centralt begrepp i just inställningen är även eget initiativ och egen vilja. Detta är helt avgörande om man ska bli riktigt duktig att drivkraften verkligen kommer från adepterna själva och inte från en förälder, tränare mm. Förälder och tränare är en hjälp och redskap men det är ändå av yppersta vikt att allt kommer från personen själv i fråga, annars blir det en typ av konstgjord andning. Jag har sett många exempel där föräldrar, tränare mm har pusshat sina adepter hårt, hjälpt dom med allt kring tennisträningen mm, och den dagen dom släppt greppet har eleven i fråga haft enormt svårt att ta egna initiativ. Som tränare är det enormt viktigt att hela tiden se till att allt kommer från eleverna själva och att man inte tar bort deras egen drivkraft och kreativitet. Vi ska helt enkelt göra dom till sina egna bästa coacher. Alla föräldrar läs gärna krönikan Tennisföräldrar som hänger på anslagstavlan i tennishallen.

I nästa krönika kommer jag att redogöra lite för den röda tråden i klubben, och vad som görs mycket bra och även lite saker som vi ska jobba med att utveckla. Jag kommer även kortfattat berätta om tränarsymposiet under Stockholm Open 23-24 oktober som jag kommer att medverka på. Som slutcitat på min krönika tänkte jag använda ett mycket bra citat nämligen Medvind eller motvind båda kan föra dig framåt. Tack för denna gång!

Tidigare Tränaren har ordet

Tränaren har ordet – 2003-04-13