De olika träningsnivåerna   

 

Minitennisskola 5-7 år

6-8 elever/bana. 1 gång/vecka (måndag, onsdag eller fredag), 1 huvudtränare/bana + hjälptränare

 

Under mycket lekfulla omständigheter träna upp grovmotorik och bollkontroll. Spel med mjukboll. Spel över minitennisnät + viss teknikskolning i framförallt grundslag. Avslutning i december med traditionsenlig julavslutning och på våren med Kalle Anka Cup. 

 

Målsättning och kriterier: Att alla spelare på ett lekfullt sätt ska få upp tennisintresset. Lära sig mycket grundläggande teknik samt grundläggande regler för hur tennisspelet fungerar. Målsättning är att göra spelarna väl förberedda inför Miditennisskolan. Efter 2-3 terminer är det dags att flyttas upp till en Miditennis-grupp.

 

Miditennisskola 7-9 år

6-8 elever/bana, 1-2 gånger/vecka (måndag, onsdag eller fredag), 1 huvudtränare/bana + hjälptränare på vissa timmar
 

Intagning sker i första hand från Minitennisskola, fast även intagning utifrån. Fortfarande mycket lek blandat med tennis. Spelet övergår mer till spel med Midi-boll. Mer teknikskolning samt regelskolning. Mer fokus på volley och serve men fortsatt mycket grundslagsträning. Tävlingsmomentet införs under mycket lekfulla former. Avslutning i december med traditionsenlig julavslutning och på våren med Kalle Anka Cup.
 

Målsättning och kriterier: Målsättning att eleverna ska börja lära sig hålla igång bollen över nät till varandra, och även spela med poäng. Eleverna ska lära sig grundläggande teknik i forehand, backhand och serve samt regler för hur tennisspelet fungerar. Eleverna skall göras väl förberedda inför Maxitennisskolan. Efter 2-3 terminer är det dags att flyttas upp till en Maxitennis-grupp.

 

Maxitennisskola 8-14 år

4-6 elever/bana, 1-2 gånger/vecka (måndag, onsdag eller fredag), 1 huvudtränare/bana + hjälptränare på vissa timmar
 

Intagning sker i första hand från Miditennisskola, fast även intagning utifrån. Mindre lek och mer fokus på tennis. Spelet övergår mer till spel med Maxi-boll. Mer teknikskolning samt regelskolning. Mer fokus på volley, serve och även smash introduceras. Tävlingsmomentet införs allt mer i träningen. Avslutning i december med traditionsenlig julavslutning och på våren med Kalle Anka Cup.
 

Målsättning och kriterier: Målsättning att eleverna skall kunna hålla igång bollen flertalet gånger över nät till varandra. Lära sig att spela matcher mot varandra och kunna hålla koll på poängställningen. Eleverna skall göras väl förberedda för uppflyttning till gruppträning. Efter 2-3 terminer är det dags att flyttas upp till en utvecklings-, tävlings- eller träningsgrupp.

         

Träningsgrupp 10-18 år
4-5 elever/bana, 1-3 timmar/vecka, 1 tränare

 

För de juniorerna som för närvarande inte har ambitioner att bedriva något tävlingsspel men ändå hålla igång och ha kul med sin tennis. Intagning sker i första hand från tennisskolan, men även de juniorer som tidigare varit i Tävlingsgrupper etc. kan få möjlighet att vara med i en träningsgrupp om dom inte vill bedriva lika mycket satsning mer. Vi tränar grundläggande teknik i alla slag samt regelskolning.

 

Målsättning och kriterier: Målsättning att eleverna ska hålla på med sin tennis ända upp i senioråldern, och även på sikt få upp intresset för att representera Marks TK i diverse seriespel mm. Även målsättning att eleverna ska utbilda sig till domare, tränare mm. Vid intresse finns möjlighet att flyttas upp i utvecklingsgrupper. Klubben har inga krav på fysträning, tävlingsspel eller liknande för denna grupp.
 

Utvecklingsgrupp 8-14 år                          

4-5 elever/bana, 2-4 timmar/vecka, 1 tränare
 

Intagning sker i första hand från tennisskolan, men även intagning från träningsgrupper. Utvecklande av forehand, backhand och serveteknik där även volley, smash och slice tränas mer regelbundet. Matchspelet introduceras med enklare matchspelsövningar på träning, samt deltagande på diverse klubbturneringar och klubbutbyten.  
 

Målsättning och kriterier: Målsättning att eleverna ska delta i seriespel efter ½ år-1 år i utvecklingsgrupp. De upp till 10 år ska delta i Tioträffen som är det första seriespelet för de yngre. Även målsättning att eleverna ska upp intresset för deltagande i turneringar, bl.a. vår hemmaturnering Tygrikesspelen samt TS-touren & IF SO-Touren. Vid bra träningsflit, utvecklingspotential, tävlingsintresse och god inställning är det dags att flyttas upp i en tävlingsgrupp.

 

Tävlingsgrupper 10-18 år

Tävlingsgrupper delas upp i två olika nivåer.

Tävlingsjuniorer 10-18 år
2-4 elever/bana, 3-6 timmar/vecka, 1 tränare
 

Ytterligare utveckling av tekniken där vertikalarbete, tyngdöverföring, rotation, medrörelse mm är bitar vi lägger stor tonvikt på. Mer tonvikt på topspin, slice och andra specialslag än tidigare. Större inriktning på singel och dubbeltaktik. Deltagande i diverse träningsutbyten och tävlingsutbyten med andra klubbar. Deltagande på fysträningen på fredagar 18-19. Traditionsenligt träningsläger i Båstad/Skummeslöv. Tävlingsbevakning av chefstränaren under gemensamma tävlingar. Viss bevakning under närliggande tävlingar.

 

Målsättning och kriterier: Måste ställa upp vid klubbens aktiviteter (domare, hjälptränare, lottförsäljning mm). Större krav på inställning och träningsflit. Deltagande i seriespel + minimum 8 tävlingar/år. RM inomhus och utomhus alternativt Älvsborgsspelen samt vår hemmatävling är obligatoriskt. Lämna in resultatrapporter från tävlingar. Målsättning att skapa en stabil grund att stå på för vidare utveckling med ett stort slagregister. Etablera sig som en duktig spelare i Västergötland. Vid stor utvecklingspotential, bra närvaro på träningar, proffsig inställning, goda fysresultat samt stort tävlingsintresse får man möjlighet att bli en elitjunior. 


Elitjuniorer 12-18 år

1-4 elever/bana, 5-8 timmar/vecka, 1 tränare
 

Fortsatt utveckling av tekniken. Ännu större tonvikt på fysträningen, tempoträningen samt spelmönster, taktik och strategi. Deltagande i diverse träningsutbyten och tävlingsutbyten med andra klubbar. Deltagande på fysträningen på fredagar 18-19. Traditionsenligt träningsläger i Båstad/Skummeslöv. Tävlingsbevakning av Chefstränaren under gemensamma tävlingar. Viss bevakning under närliggande tävlingar och större tävlingar (SM, Båstad).


Målsättning och kriterier:
Bedriva fysträning på egen hand. Måste ställa upp vid klubbens aktiviteter (domare, hjälptränare, lottförsäljning mm). Krav på mycket proffsig inställning samt träningsflit. Deltagande i seriespel + minimum 12 tävlingar/år. RM inomhus och utomhus, vår hemmatävling samt att spela någon av SALK, SM inomhus och utomhus och Båstad Tennis är obligatoriskt. Lämna in resultatrapporter från tävlingar. Målsättning är att tillhöra yppersta eliten i Västergötland samt ha en bra grund för vidare satsning mot Sverigeeliten.