Tävlingsplanering Marks TK

Alla spelare som ingår i en tävlingsgrupp måste lämna in en tävlingsplanering tre gånger om året. De tre perioderna för tävlingsplanering är enligt följande.

Period 1 vinter/vår: januari-april
Period 2 vår/sommar: maj-augusti
Period 3 höst/vinter: september-december:

Varför tävlingsplanera?

Denna frågan ställer sig säkert ganska många. Det finns flera svar på denna frågan, och här nedan redogörs för några av anledningarna.

• Tävlingsplaneringen ligger till grunden för träningsplaneringen. Har man inte gjort någon tävlingsplanering kan man omöjligt göra en planering för tennisträningen samt fysträningen. Gör man ingen tennis samt fysplanering kan man omöjligt göra en formtoppning inför en viktig turnering typ SM, DM.

• Ska man bli bra i tennis är det personen själv i fråga som tar det avgörande steget. Det är därför mycket viktigt att man lär sig att bli sin egen bästa coach. Gör man inte en tävlingsplanering på egen hand i samråd med föräldrar och tränare, tar man inte fullt ansvar för sin egen tennis. Om man däremot gör sin planering i början med hjälp av både föräldrar och tränare, kan man efter en tid klara att sköta den biten själv. Då är det inte klubben i fråga som avgör vilka tävlingar du ska spela genom att sätta upp affischer eller rekommendera tävlingar, utan enbart du själv.

• Det är alltid en trygghet att veta vilka turneringar man ska spela i framtiden. Det gör att man inte känner lika stor press på sig vid varje tävling, utan man vet att det kommer fler matcher och fler turneringar.

• Det är viktigt att själv känna till vilka turneringar som spelas vid olika datum mm. Gör man en tävlingsplanering får man en mycket bra koll på vad det finns för turneringar.

Vad är viktigt när man tävlingsplanerar?

• Försök att använda er av modellen 25-50-25. Det menas med 25 % lite enklare turneringar där man räknar med att nå final eller vinst. 50 % av turneringarna mellansvåra där man räknar med att nå ungefär kvartsfinal eller semifinal. 25 % av turneringarna ska vara tuffa turneringar där man kanske inte räknar med att vinna mer än max 2 matcher. Det är självklart svårt att exakt veta vilka turneringar som kommer bli lite tuffare och vilka som kommer bli lite enklare, men har ni några frågor angående det är de bara att höra av sig.

• Ta gärna en tävlingsfri månad under ett år, där du verkligen har tid på dig att utveckla tekniken, fysiken och din tennis. Det är även perfekt under denna perioden att göra någon korrigering av slag.

• Försök att rangordna dina turneringar. Vilken turnering är den viktigaste, och som jag ska vara formtoppad till?
    De lite mindre turneringarna kan du passa på att prova nya saker som du tränat på samt att utveckla ditt spel. Självklart är det bra att vinna matcher, men viktigare att utveckla sin tennis. Då kommer även resultaten på sikt.

Det är självklart svårt att göra en 100 % planering, men det är mycket bättre att göra en planering och få göra små korrigeringar än att inte göra en planering alls. Får man upp förståelsen för vikten av att tävlingsplanera har man stor nytta av det i sin satsning. Att helt anpassa träningen efter en tävlingsplanering i en klubb är mycket svårt, där många viljor styr, men är ni noga med att lämna in era tävlingsplaneringar kan tennisträningen samt fysträningen försöka att anpassas efter det.

Lycka till!