Tävlingshjälp

Frågor och svar kring anmälning till, och deltagande i tävlingar

Ø     Vart finner jag tävlingsalternativ?

-         På en anslagstavla i Tygrikeshallen på läktaren sätts alla inbjudningar till tävlingar som klubben anmäler till. Vid dessa sitter även en planering från Samuel med rekommenderade tävlingar i närområdet. Vid ingången till bana 2 sitter även affischer till tävlingar dit klubben inte anmäler, men som spelaren själva är välkommen att anmäla sig till.

Ø     Vilka tävlingar rekommenderas?

-         Ett mycket bra tävlingsalternativ för de spelare som ännu inte har spelat sin första turnering, eller som är precis i början på sitt tävlande är Tennisskoletouren som spelas i Göteborg. Där är alla spelare garanterad flera matcher i varje turnering eftersom det spelas som poolspel. Info och anmälan till Tennisskoletouren sitter på anslagstavlan på läktaren.

-         De äldre och mer erfarna tävlingsjuniorerna får av Samuel en lista med rekommenderade tävlingar. Varje spelare ska då även göra en egen tävlingsplanering där vissa tävlingar är ett krav att man spelar.

Ø     Hur anmäler jag?

-         Klubben anmäler till vissa särskilt rekommenderade tävlingar. Om man vill spela någon av de andra turneringarna, vilket rekommenderas finns affischer vid ingången till bana 2. På affischerna finns anvisningar för hur arrangerande klubb vill att anmälning skall göras. Allt vanligare blir anmälan över Internet, men det finns ofta fler sätt att anmäla som fax mm. Anmälningsavgiften ska i de flesta fall vara betald innan tävlingsstart, annars kommer ofta en extra avgift till på anmälningsavgiften om man betalar på plats.

-         På anmälningen skall namn, licensnummer eller personnummer och klubbtillhörighet anges.

-         På affischen finns alltid ett sista datum för när anmälningen måste vara arrangerade klubb tillhanda.

-         När anmälning är gjord är det alltid bra att kontrollera att allt har fungerat. Det görs enklast genom att ta kontakt med arrangerade klubb via mail eller telefon.

Ø     Vad händer sedan?

-         På affischen till tävlingen står det när tävlingen lottas. När lottningen är gjord läggs den som regel ut på arrangerande klubbs hemsida, där även speldag och tid läggs ut. Ofta skickas också lottningen ut till Marks Tennisklubb, där ni kan få speltider av Samuel.

Ø     Matchdag

-         De flesta tävlingar vill att man anmäler sig i tävlingssekretariatet minst en halvtimme innan matchstart.

-         När man själv och motståndaren anmält sig kommer matchen upp till dagens spelschema. Inte sällan talar man om ”1:a lediga” och ”2:a lediga”, detta betyder att matchen ska in på exempelvis första lediga bana. Viktigt att man hela tiden har koll på vilken lediga man är på, så man kan planera sin uppvärmning väl.

-         Många tävlingar är idag ganska stora och detta innebär att spelschemana ofta är lagda med tighta mellanrum mellan matcherna. Förseningar uppstår, dessa är bara att vänta ut. Tålamod är viktigt!

-         Ibland är det domare till matcherna och ibland inte, skiljer sig från tävling till tävling. Hur det än är, är det viktigt att låta spelarna sköta sig själva på banan.

-         När matchen är slut rapporteras resultatet till sekretariatet, vid vinst blir det fler matcher i tävlingen och vid förlust blir det hemfärd och nya tag på nästa träning. I vissa turneringar finns det poolspel där man är garanterad ett visst antal matcher.

Ø     Vad gör man om man upplever att barnets motståndare eller ledare/förälder beter sig osportsligt?

-         Tillkalla tävlingsledaren och be honom eller henne att ha uppsikt på matchen. Ingrip aldrig på egen hand.

Ø     Vad gör jag om spelaren blir sjuk, bilen går sönder eller andra oförutsägbara händelser inträffar så att ni inte kan spela matchen?

-         Ring till tävlingen och lämna ”walk-over”, detta betyder att man lämnar återbud till matchen och motståndaren går vidare till nästa omgång utan att få spela matchen.

-         Likadant händer det då och då att man får en w.o. Dessa besked kan komma sent, kanske till och med när man kommer till tävlingen och anmäler sig. Oftast försöker emellertid tävlingsledningen höra av sig så fort som möjligt när de fått besked om w.o.

-         För att tävlingsledningen enkelt och snabbt ska få tag på er vid sådana här tillfällen är det bra att i anmälningen lämna ett telefonnummer där ni finns tillgängliga.

Ø     Efter tävlingen

-         Har det gått bra i tävlingen och spelaren har fått ett pris, ta med detta till träningen efter så tar Samuel ett kort och lägger ut det på hemsidan.